DOLAR 34,7133 0.06%
EURO 36,5648 -0.52%
ALTIN 2.940,78-0,70
BITCOIN 3298238-1.89662%
İstanbul
10°

HAFİF YAĞMUR

15:22

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Psikolog Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Psikolog Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

ABONE OL
13 Ağustos 2023 10:23
Psikolog Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tam Türkçe karşılığı ‘’ruh bilimci’’ olan psikologlar, ruh bilimi yani bilimin psikoloji dalıyla uğraşan, bunu meslek edinen kişiye denir. Psikologlar eğitimleri sonucunda edindikleri bilgiler ile bir grubun veya bireyin davranışlarını veya hareket etme şekillerini inceleyip, nedenlendirerek analiz edip, çeşitli çözümler üretmeye çalışırlar.

Bakırköy psikolog servisi olarak hizmet veren psikologlar birçok farklı alanda çalışabilmektedirler. Örneğin bir psikolog okul ve eğitim psikolojisi üstüne çalışıyor olabilir veya gelişim psikolojisi hatta deneysel psikolojide bile çalışabilmektedirler. Farklı alanlara göre farklı görevler yapan psikologların da aynı zamanda görev yerleri de farklıdır. Psikologlar cezaevleri, hastaneler, klinikler, adliyeler, okullar hatta fabrikalarda bile çalışabilirler. 

Psikologlar eğitimini ve sertifikalarını aldıkları testleri hastanın istek ve onayı doğrultusunda uygulayabilmekte, görev edindikleri alanlarda kişiye psikolojik destek sağlayabilmekte, hastadan aldıkları sonuçlarla çeşitli değerlendirmeler yapabilmekte ve kişinin dürtülerini, güdülerini ve davranışlarını inceleyebilmektedir. Psikologların seanslarda uyguladıkları yöntemler ise hem kişiden kişiye hem de alandan alana değişmektedir. 

İyi Bir Psikolog Seçmek Neden Önemlidir?

Çoğu insanı tedirgin eden hatta genellikle psikologa gitme kararından bile daha zor bir işlem olan psikolog seçiminde göz ardı edilmemesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlar hem psikolog seçiminize yardım edecek hem de seçtiğiniz psikologunuzdan emin olmanızı sağlayacaktır. Çoğu insanın pek bilgisi olmayan bu konuda ani seçimler yapması yanlış sonuçlar doğurabilmekte, hastayı iyileşme sürecinde kötü etkileyebilmekte ve iyileşme sürecini yavaşlatabilmektedir.

İyi ve hastaya uygun bir psikolog seçimi ise bireyin iyileşme sürecine girmesine ve iyileşme sürecinin hızlanmasına çok büyük bir yardımcıdır. Tıpkı doktora gittiğimiz zaman kötü bir doktora gitmeyi bile bile seçmediğimiz, hatta aksine iyi bir doktora gitmek için araştırmalar yapıp, çevremize danıştığımız gibi psikolog seçiminde de iyi bir psikologu seçmek için aynı özeni göstermeliyizdir. Psikologların da doktorlardan farklı veya daha önemsiz olduğunu düşünmemeli, fiziksel tedavide olduğu kadar ruhsal tedaviyi de aynı ciddiyetle ele almalıyız.

Bireyin Psikolog Seçiminde Nelere Dikkat Etmesi Gerekmektedir?

Psikologa gitme kararı alındıktan sonra gerekli araştırmalar yapılmaya başlanmalıdır, psikolog seçiminde yardımcı olabilecek birkaç unsur bulunmaktadır. Bu unsurlar bizim hem kendimize uygun hem de iyi bir psikolog bulduğumuzdan emin olmamızı sağlar. 

  • Psikologun Yetkinliğinden Emin Olun

 Psikolog seçerken psikologumuzun sadece okul mezunu olmadığından aynı zamanda kendini geliştirip zaman içerisinde bu alanda çeşitli belge ve sertifikalar da aldığından emin olunmalıdır. Bunlar psikologun güncel ve taze bilgilere sahip olduğunu ve aynı zamanda da işinde çaba gösterdiğinin işaretidir. Sadece psikoloji lisans eğitimini tamamlamak iyi bir psikolog olmak için yeterli değildir. Psikologların bu işe özen ve çaba göstermeleri, bilgilerini taze, yeni ve güncel tutmak, kendilerini geliştirmek için çabalamaları gerekmektedir.

Elbette ki psikologunuzun hangi okuldan ve okullardan mezun olduğuna, hangi alanlarda çalıştığına, hangi çalışmaları yaptığına ve yürüttüğüne de dikkat etmek, seçeceğimiz psikologun eğitim durumunu iyice araştırmak gereklidir. Ayrıca sizi yönlendirmek için yeterli deneyime sahip olduğundan emin olmalıdır.

  • Psikologunuzun Uzmanlık Alanının Probleminizle Örtüştüğünden Emin Olun

Daha önce de bahsettiğimiz gibi psikoloji gibi geniş bir branştır ve psikologlar da çok çeşitli alanlarda uzmanlaşmaktadırlar. Bu yüzden nasıl bir dava esnasında davanızın alanında uzmanlaşan bir avukata başvuruyorsanız aynı şekilde de probleminizin alanında uzmanı bir psikologa başvurmanız alacağınız sonuçlar için daha iyi olacaktır. Örneğin ataköy psikolog ofisi size probleminize uygun bir alanda çözüm sunuyorsa başka bir psikolog ofisi yerine orayı tercih etmeniz size fayda sağlayacaktır.

  • Psikologunuz Yaşadığınız Yere Yakın Olmalıdır  

Bir psikolog ararken her ne kadar önemsiz bir ayrıntı gibi görünse de çoğu psikoloğun görüşmelerinin haftada bir ile iki haftada bir gibi bir oranda olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Bu durumda zaman içerisinde psikologunuza gidip gelmeniz zorlaşacaktır. Hatta sırf bu yüzden gittiği psikologu ve tedaviyi bırakmak durumunda olan birçok insan vardır. Örneğin gitmek istediğiniz bahçelievler psikolog ofisi size uzakta kalıyorsa ve size daha yakında olan bir psikolog servisinin de ihtiyaçlarınıza yanıt verebileceğini düşünüyorsanız oraya gitmeniz daha uygun olacaktır. Özellikle de İstanbul gibi büyük şehirlerde ise bu mesafe iyice artmaktadır. Sizin yakınınızda olan bir psikoloğu seçmek ise her zaman daha iyidir. Böylelikle uzun vadede iyileşme sürecinde yol stresine girmeden, seanslarınızı aksatmadan rahat bir şekilde tedavinize devam etmeniz mümkün olacaktır. 

  •  Psikologunuzun Kesin İfadelerden Kaçınıp Kaçınmadığına Dikkat Edin

 İşinde profesyonel olan bir psikolog her zaman ‘kesinlikle yaparız, mutlaka hallederiz, şu kadar seansta başarıya ulaşacağız’ gibi kesin ifadelerden kaçınır. Konu insan ve insan psikolojisi, insan bilimi olduğu zaman hiçbir şey siyah ve beyaz çizgilerle çizilememektedir. Bu yüzden kesin ifadelerle konuşan bir psikologun bilgisinden, yetkinliğinden ve tecrübesinden şüphe etmek gerekmektedir çünkü ruh bilimi tamamen kişiye yönelik bir bilim olduğu için kesinlik söz konusu değildir.

  • Gizlilik İlkelerini ve Haklarınızı Bilin

 Görüştüğünüz psikologun hasta ve doktor gizlilik ilkelerini bildiğini, terapi ve seansları çeşitli gizlilik ilkesi prensipleri ile yürüttüğünden emin olun. Unutmayın ki terapi ve seans esnasında konuşulanlar üçüncü bir kişiyle paylaşılması yasaktır. Aynı zamanda psikologunuzla hazır hissettiğiniz zaman istediğiniz kadarını paylaşma özgürlüğüne sahipsinizdir, psikologunuz sizi bu veya herhangi bir konuda zorlayamaz veya üstünüze gelemez. 

 Yine aynı şekilde psikologunuz sizi bir araştırması veya çalışması için kayıt altına almak istediğini söylerse onayınızı almadan sizi kayıt altına alması yasaktır. Bu konuda her zaman reddetme hakkınız bulunmaktadır. Psikologunuz sizinle yaptığı çalışmayı bir yerde paylaşmak istediğini söylerse de hasta ve doktor gizliliğinin korunması adına bunu reddetme hakkınız vardır. Bahsettiği çalışmalar yazacağı bir kitap, bir konferans veya bir makale olabilir. Eğer paylaşmasında bir sakınca görmeyip buna onay veriyorsanız da mutlaka isminizin ve soyadınızın değiştirildiğinden veya çalışmanız kullanılırken bir isim kullanılmayacağından emin olunuz. 

  •  Psikoloğunuzla Aynı Çizgide Olduğunuzdan, Birbirinizle Uyumlu Olduğunuzdan Emin Olun 

Psikolojik tedavi uzun ve zorlu bir süreçtir, yüz yüze düzenli görüşmeler gerektirmektedir. Eğer sevmediğiniz, hoşunuza gitmeyen veya çalışmak istemediğiniz bir psikologla çalışmak sizi uzun vadede yoracak ve tedavi sürecinizi yavaşlatıp hatta tedaviyi olumsuz etkileyecektir. Aynı zamanda güvenmediğiniz bir psikologla çalışmakta problemleriniz hakkında açılmanızı zorlaştıracaktır. Görmek istediğiniz, kendisine güvendiğiniz ve sevdiğiniz bir psikolog ile çalışmak her zaman daha iyidir. Bu hem size hem tedavi sürecine hem de psikologunuza fayda sağlayacaktır. Tedavi sürecinde psikologunuzla bir takım olarak çalışmalı ve birbirinize yardım etmelisiniz fakat birbirinden hoşlanmayan hasta ve danışman ancak birbirlerine köstek olacaktır.

Psikolog seçerken tanıdığımız insanlardan çeşitli öneri ve tavsiyeler almak önemlidir fakat gitmeye karar verdiğiniz psikoloğu mutlaka hasta seçmelidir. Psikolog seçiminizde karar vermeden önce mutlaka ön görüşmeye gitmeli, psikologunuzla anlaşıp anlaşmadığınıza bakmalı ve öyle karar vermelisiniz. Çoğu tedavi sürecinin aylar hatta yıllar alabileceğini, bu durumda anlaşamadığınız, güvenmediğiniz veya hoşlanmadığınız biriyle çalışmanın sizin için de psikologunuz için de bir işkence olacağını unutmamalısınız. 

 0544 726 92 93

www.gulcemyildirim.com.tr

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.